Jakie oryginalne dania można przygotować na świąteczny obiad?

Jakie oryginalne dania można przygotować na świąteczny obiad?
Atmosfera świąt kojarzy nam się nie tylko z pierwszą gwiazdką, czy też prezentami, ale przede wszystkim z wyśmienitą kuchnią. Czas pomyśleć o świątecznych potrawach.
/ 22.12.2010 13:40
Jakie oryginalne dania można przygotować na świąteczny obiad?

Tradycja Świąt Bożego narodzenia to rzecz święta, ale kto powiedział, że w kuchni należy się opierać przed nadchodzącą modą? No właśnie, zadowolenie naszego kulinarnego gustu dzisiaj ograniczone jest tylko granicami naszej wyobraźni. Oto kilka sprawdzonych propozycji na świąteczny obiad.

Kompot z suszu

Pani Helena z Sokołowa Podlaskiego, jako dodatek do całości, poleca kompot z suszu, który ugasi pragnienie i będzie łagodny dla żołądka. Warto po niego sięgnąć po wigilijnej kolacji. Przepis na kompot z suszu, to jeden z najłatwiejszych przepisów jakie można sobie wyobrazić.

Do jego przygotowania potrzebne Ci będą:

  • suszone owoce: jabłka, gruszki, morele, rodzynki, śliwki i figi,
  • woda.

Suszone owoce wrzucasz do garnka, zalewasz zimną wodą i odstawiasz. Po 2 godzinach zagotowujesz całość i gotujesz ok. 20 minut. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody możesz ją uzupełnić. Gdy jest mało słodki dodaj cukier. Podobnie, jeśli kompot jest za słodki możesz dolać wody. Pani Helena dodaje jeszcze odrobinę cynamonu, który kojarzy się jej ze świętami Bożego Narodzenia. Natomiast moja przyjaciółka dodaje również sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Cukier zamieniła na miód lipowy.

Zobacz także: Jak stworzyć świąteczny klimat w kuchni?

Cebulowa z grzanką

Moja mama zawsze na pierwsze danie podaje zupę. Uwielbiamy cebulową z grzanką, ale żeby poczuć magię świąt, jemy ją raz w roku. I to właśnie w święta.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kg cebuli,
  • kostkę masła,
  • szklankę białego wytrawnego wina,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 6 grzanek,
  • sól, pieprz,
  • szczyptę papryki,
  • gałkę muszkatołową.

Jak ją przygotować? Obierz cebulę i pokrój na cienkie piórka. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego pokrojone cebule. Podduś całość, ale uważaj, żeby nie zarumienić. Potem dolej 2 litry wody, wino i zagotuj. Do smaku dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dalej gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny. Na grzanka ułóż żółty ser uprzednio starty na tarce o małych oczkach. Na wierzchu posyp papryką. Zupę rozlej każdemu do talerza, a na jej wierzchy połóż grzankę z serem.

 Kurczak w sosie klonowo-miodowym

Bardzo oryginalna marynata, która kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdza się z kurczakiem, ale możesz zastąpić go każdym innym mięsem. Może to być zarówno indyk, gęś, jak i kaczka.

Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:

  • 4 udka z kurczaka (bez kości)

do marynaty:

  • 1 łyżeczka soli,
  • 75 ml syropu klonowego,
  • 25 ml miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • kilka ziaren jałowca,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 malutka papryczka chili (w całości włożona do marynaty).

Na początku zalej mięso syropem klonowym oraz miodem i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie zrób marynatę: połącz ze sobą wszystkie składniki i zalej nią mięso i odstaw najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Udka z kurczaka wraz marynatą włóż w rękaw do pieczenia. Piecz wszystko ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upływie 50 minut rozetnij rękaw i podpiecz udka do czasu, aż nabiorą chrupkości.

Podawaj na gorąco z różnymi dodatkami. Mogą to być ziemniaki, ryż, makaron czy kasz. Kto co lubi. Warto zadbać również o surówkę ze świeżych warzyw, gotowanych, lub konserwowych.

 Szarlotka na ciepło z odrobiną cynamonu

Nie zapomnij o deserze. Nie tylko dzieci czekają na niego. Również dorośli z przyjemnością zjedzą coś słodkiego do filiżanki kawy czy herbaty. Pani Małgorzata z Warszawy mówi: Rodzinna atmosfera świąt sprawia, że nie możemy się oprzeć zapachom dobiegającym z piekarnika. A ciepłej szarlotki z lodami i bitą śmietaną nie odmówi nikt z gości. To bardzo smaczny i wykwintny deser nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania deseru:

                                                                                                                                                                              

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • margaryna,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • słoik jabłek,
  • cynamon,
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%),
  • lody śmietankowe.

Wsyp do miski mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej margarynę, 2 żółtka, cukier i wyrób ciasto. Dziel je na 2 części i włóż do zamrażalnika na ok.1 godzinę. Kiedy ciasto się zamrozi wyjmij jedną część i połóż na dnie blachy do pieczenia, którą uprzednio wyłóż pergaminem do pieczenia. Na tak przygotowaną podstawę wyłóż jabłka i posyp cynamonem. Z dwóch białek ubij pianę, dodaj łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Wyłóż ją na jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki i rozprowadź równomiernie na pianie. Piecze ok. 45- 50 minut w temp 180 stopni. Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru pudru i włóż do lodówki. Szarlotkę podawaj na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Moja babcia zawsze do jednej części kruchego ciasta dodawała kakao. I takie tarła na wierzch szarlotki. 

Zobacz także: Jak udekorować stół na święta?

Redakcja poleca

REKLAMA