Jak myć naczynia kuchenne cz. I

Jak myć naczynia kuchenne cz. I
Naczynia, które wykorzystujesz w kuchni zawsze powinny być idealnie czyste. W zależności od materiału z jakiego wykonane są naczynia stosujesz różne środki i sposoby do usuwania z nich zanieczyszczeń.
/ 18.08.2010 15:03
Jak myć naczynia kuchenne cz. I

Mycie szklanych naczyń

Szklane naczynia, np. butelki czy wazony myj w roztworze z ciepłej wody z solą i octem ( 1 łyżka octu i 1 łyżka soli). Naczynia ze szkła żaroodpornego możesz myć w zmywarce. A gdy myjesz ręcznie zastosuj do szorowania plastikową myjkę.

Naczynia z aluminium

Zagotuj w nich 2 łyżeczki dwuwinianu potasu z czterema szklankami wody. Jeżeli zabrudzenia są silne możesz zagotować w naczyniu z aluminium wodę z dodatkiem cytryn lub skórek z jabłek.

Blachy do pieczenia

Blachy do pieczenia często rdzewieją, by do tego nie dopuścić hartuj blaszki, formy do ciast przed ich użyciem. Nie szoruj mocno tych rzeczy. Gdy upieczesz ciasto i ostygnięte wyjmiesz z blaszki, zalej ją zimną wodą z dodatkiem sody krystalicznej. Naczynie odłóż w ciepłe miejsce i po namoknięciu zaschnięte ciasto łatwo umyjesz bez szorowania.

Naczynia emaliowane, miedziane i patelnie teflonowe

Naczynia emaliowane myj za pomocą delikatnej myjki. Przebarwienia możesz usuną stosując mieszaninę soli gruboziarnistej i octu.
Miedziane naczynia są delikatne i nie wolno ich szorować. Lepiej zabrudzenia zalać ciepłą wodą. Usuwaj z miedzianych naczyń zielony nalot, gdyż jest on niebezpieczny dla zdrowia.

Polecamy: Jak myć naczynia kuchenne cz. II

Patelnie teflonowe myj bez pomocy myjek i szorstkich środków czyszczących, gdyż nie możesz dopuścić do zdarcia powierzchni teflonowej.

Inne rodzaje naczyń

Naczynia plastikowe myj ciepłą wodą - najlepiej bieżącą. Unikaj szorowania, gdyż w powstałych rysach łatwo gromadzą się bakterie. Nie zmywaj plastiku w zmywarce, gdyż woda może być dla nich zbyt gorąca.
Naczynia z żeliwa są bardzo ciężkie i wytrzymałe jednak musisz o nie odpowiednio zadbać. 

Czytaj także: Jak myć metalowe przedmioty i naczynia kuchenne

Przed użyciem nowych garnków czy patelni żeliwnych natrzyj ich dno olejem roślinnym, następnie hartuj je na małym ogniu przez ok. jedną godzinę. Po wystygnięciu wylej olej i przetrzyj garnek lub patelnię papierowym ręcznikiem. Naczynie żeliwne myj gorącą wodą z płynem do naczyń i wycieraj je do sucha.

Redakcja poleca

REKLAMA